Hervormd Krispijn - logo klein

Hoeveel wandaden en zonden heb ik begaan?

Recent las ik een stukje uit een preek van Spurgeon (een dominee uit de 19e eeuw) over de bovenstaande Bijbeltekst. Daarin bracht hij een rake boodschap, die ik vandaag ik deze meditatie graag kort herhaal in mijn eigen woorden.

Hij stelde dat we als christenen vaak niet zo veel moeite hebben om toe te geven dat we zondig zijn. Het is onderdeel van ons geloof en onze dagelijkse ervaring dat we niet alles goed doen en soms direct de fout in gaan. Maar dat we tegelijkertijd wel graag abstract blijven over zonde. Dat we aan de ene kant altijd zouden toegeven dat we zondig zijn, maar dat we aan de andere kant niet zo graag specifiek maken, soms niet eens kunnen maken wat onze zonden dan zijn.

Daar had hij mij ook, durf ik naar mijzelf, naar God en waar gepast ook naar de mensen dicht om mij heen expliciet te spreken over mijn zonden. Bevraag ik mijzelf op de zonde: ben ik vandaag een leugenaar geweest, een bedrieger, ontrouw in mijn bijbellezen en gebed? Heb ik kwaadgesproken over anderen? Toegegeven aan mijn hebzucht, ijdelheid of macht?

De Bijbel leert ons dat het de Heilige Geest is die ons onze zonden bekend maakt, dus deze vragen en dit zelfonderzoek, is bij uitstek een activiteit voor na Pinksteren.

Maar, denkt u misschien, wat dan? Als ik dan al mijn zonde op een rijtje zet en diep in de put zit. Wat schiet ik daar mee op? Ook dan kom ik terug bij Spurgeon, zijn antwoord is even krachtig als eenvoudig: Jezus is niet voor een abstract zondenbegrip gestorven, maar voor concrete zonden. Wij hoeven niet bang te zijn om in de spiegel te kijken en onze eigen zondigheid onder ogen te zien. Want hoe meer we ons onze zonden beseffen, hoe meer we mogen realiseren hoeveel ons vergeven is. Wie veel vergeven is, betoond ook veel dankbaarheid.

Toen zei Jezus tegen haar (of hem): ‘Uw zonden zijn u vergeven.’ Lukas 5:20

Ik hoop dat we gedragen door deze vergeving, steeds weer de moed mogen vinden om onze zonden onder ogen te zien, te belijden en ervan bevrijd te worden.

Hartelijke groeten,

Joren Menkveld

Deel deze blog

Nieuwsbrief ontvangen

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van onze gemeente? Dat kan via onze nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor inschrijven door een mailtje te sturen naar wijkgemeentekrispijn@gmail.com.