Huygenspraat – Ligging

Zoals velen van jullie, probeer ook ik deze vakantie mijn aandacht wat te verleggen. Even helemaal anders bezig te zijn dan normaal. Dat betekent voor mij onder andere ook dat de zomervakantie de tijd is om wat klussen op te pakken. Dit jaar had ik besloten zonnepanelen te leggen, dat was al een tijdje een wens en leek nu te kunnen.

In de voorbereiding op de klus leer je van alles. Bijvoorbeeld dat het bij zonnepanelen van groot belang is hoe ze liggen. Welke windrichting, hoe open de omgeving is, hoe schuin ze liggen en of ze allemaal dezelfde kant op liggen. Het heeft allemaal effect voor de opbrengst. Sommige posities zijn ronduit onverstandig, maar er is ook zeker niet maar een goede plek. Het hangt af van de omstandigheden en de situatie waar en hoe je de zonnepanelen het best neerlegt.

Zo nadenken over de ligging van zonnepanelen, deed mij ook denken aan ligging in de kerken. Laten we eerlijk zijn, we liggen allemaal toch iets anders. Een andere hoek, een andere plek, een andere manier. Ik geloof dat daar ook echt wel iets over te zeggen is, niet elke ligging is inwisselbaar met de andere. Maar de vergelijking met zonnepanelen, maakt mij ook meteen duidelijk dat het niet gaat om de ligging. Het gaat om de zon.

Het gaat er ook in de kerk niet om waar onze ligging is, of hoe we de zaken bekijken. Het gaat om de Zon(ne der gerechtigheid). Om God zelf, leven in zijn licht. Krijgen wij onze energie en levensvreugde van God? Liggen we zo dat we genoeg energie hebben om ook wat door te geven?

Ik wens u zo half augustus nog veel zonnestralen toe, dat zou ook mijn nieuwe panelen geen windeieren leggen. Maar meer nog hoop ik dat u juist ook deze vakantie iets van Gods licht op zult vangen!