Hervormd Krispijn - logo klein

Klaar voor de toekomst?

Psalm 116: 1 De HEER heb ik lief, hij hoort mijn stem, mijn smeken.

De afgelopen weken kwam ik in het nieuws een bericht tegen dat complottheorieën steeds meer in opmars zijn in de kerken. Hoewel het woord ‘complot’ mogelijk al iets zegt over de voorkeuren van de auteur, is het denk ik wel terecht geobserveerd dat de vragen over wat deze tijd betekent, juist ook in het licht van God en de Bijbel, steeds dringender worden ervaren.

Het is denk ik een goede zaak dat de kerk leeft met het oog op de toekomst, op het einde van de tijden. We worden in de Bijbel keer op keer gewaarschuwd om klaar te zijn, voorbereid. Want Jezus komt terug als een dief in de nacht. Zijn we klaar voor zijn komst? Klaar voor een nieuw leven met hem?

Maar de volgende vraag is dan: hoe bereid je je voor? Is dat door je niet te vaccineren? Door je locatietracking op je telefoon niet aan te zetten? Door te strijden voor je privacy en afstand te houden van alle machten in deze wereld? Misschien. Mogelijk doe ik zelf ook een en ander fout op dit moment, maak ik vandaag keuzes die ik over een paar jaar zal bezuren.

Maar ik denk niet dat al die dingen het belangrijkste zijn. Voor het einde der tijden is de kernvraag niet hoeveel de grote mediabedrijven van je weten. Ook niet welke medicatie er wel of niet in je lijf zit. Volgens mij zijn er twee vragen waarvan we op grond van de Bijbel weten dat ze gesteld worden. Twee zaken waar we ons nu in elk geval op moeten toeleggen.

Ten eerste: Hebt u Jezus lief? Houdt u van uw Heer? Ten tweede: Wat hebt u gedaan voor de minste van uw broeders? Was u hen tot zegen? Deze twee vragen raken het grote gebod, de kern van ons geloof. En meer dan proberen te begrijpen hoe de machten van de wereld woelen, zijn dit de twee vragen die u uiteindelijk veilig houden. De twee zaken waarop u zich grondig kunt voorbereiden, ook zonder daarmee andere mensen te veroordelen om hun meningen of uitspraken.

Hartelijke groet,

Joren Menkveld

Deel deze blog

Nieuwsbrief ontvangen

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van onze gemeente? Dat kan via onze nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor inschrijven door een mailtje te sturen naar wijkgemeentekrispijn@gmail.com.