Huygenspraat – komt allen te samen

U moet dit lied haast kennen, er gaat geen kerst voorbij zonder dat ik dit zing in elk geval. Komt allen te samen, jubelend van vreugde. Hoe heerlijk klinkt het om samen met je gemeente te zingen, massaal, met één stem op een overvolle dienst op kerstavond of kerstochtend. Maar dit jaar niet. Dit jaar lijkt het devies: blijft allen thuis. En de kans is dat er dan ook niet veel over blijft van het jubelend van vreugde. Dat wordt eerder ‘kniezend door corona’. Nee, het wordt een vreemde kerst voor ons allemaal. We kunnen alleen maar hopen dat het eenmalig is.

Maar toch gloort er ook kerst 2020 al hoop. In hetzelfde lied. Want het gaat verder: komt nu, oh komt nu, naar…. BETHLEHEM. Niet naar de kerk, niet naar een massale bijeenkomst, zelfs niet naar een uitgebreid familiediner. Nee, we worden opgeroepen om allemaal samen naar Bethlehem te komen. Natuurlijk houden we ervan om met kerst onze kerken te bezoeken en onze families, om samen en verbonden te zijn. Maar er is maar één bezoek dat kerst echt kerst maakt. Dat is het bezoek aan Bethlehem. Het bezoek bij de kribbe. Daar zien we het kindje van het eerste kerstfeest. Geboren, eenzaam en alleen, zonder familiediner, zonder pracht en praal en overdaad. Jezus Christus, ziet nu de vorst der engelen hier geboren. Juist deze kerst begrijpen we misschien wel meer van de koning zonder troon, zonder banket en zonder rijen dienaren. En al klinkt het “komt allen tezamen” minder glorieus dan anders. Misschien kunnen we wel meer dan ooit afsluiten met: komt laten wij aanbidden, komt laten wij aanbidden, komt laten wij aanbidden, DIE koning.