Huygenspraat – niet alleen maar samen

… zijn wij het huis van de Heer. Een eenvoudige zin, waarachter een wereld schuilgaat.

Een wereld waarin iemand al jaren in een kerk komt, maar zich nog steeds alleen voelt en geen echte aansluiting vindt. Hoewel je echt wel je best wilt doen, lijkt er gewoon geen klik te zijn.

Een wereld waarin iemand zich vervreemd voelt van zijn eigen gemeente. Omdat er dingen gedaan, gezegd of gezongen worden waar je je niet in herkent. Waar je je niet bij thuis voelt, waarvan je niet gelooft dat dit is hoe je geloof beleeft of verwoordt.

Een wereld waarin iemand voelt dat je niet goed genoeg bent voor je kerk. Omdat er om je heen veel meer geloof zit, veel meer zekerheid, veel nettere burgers. Dat je het gevoel hebt dat jou gedachten, jou gevoel, jou verlangens, niet passen in jou gemeente.

Een wereld waarin iemand onrecht aangedaan is door zijn kerkelijke broers en zussen. In het persoonlijke of professionele ben je niet op een eerlijke manier behandeld. Het kost je moeite de God van die kerk nog te vertrouwen.

En dat zijn maar een paar van de verhalen die schuilgaan achter de zoektocht naar eenheid en verbondenheid in de kerk. Ik hoor regelmatig verhalen zoals die hierboven en elke keer doen ze me pijn. Waarom gaat er zoveel mis in de kerk? Waarom is het zo moeilijk om samen te zijn? Waarom vallen er altijd mensen buiten de boot?

Dit zijn vragen die mijn vastentijd kleuren en het antwoord weet ik niet. Ik weet wel dat er in de tijd voor Pasen een gebed gebeden is, waar ik van kan leren. Wat ik na wil leren bidden:

“Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u (…). Ik heb hen laten delen in de grootheid die u mij gegeven hebt, opdat zij één zijn zoals wij: ik in hen en u in mij. Dan zullen zij volkomen één zijn en zal de wereld begrijpen dat u mij hebt gezonden, en dat u hen liefhad zoals u mij liefhad.” Johannes 17:20-24