Hervormd Krispijn - logo klein

Huygenspraat – Paaseieren

In ons land gaat Pasen nog al eens over kippen, eieren en paashazen. Terwijl ik deze week mijn paaslessen voor op school probeer voor te bereiden en zoek naar inhoudelijk materiaal, struikel ik over alle halfzachte eieren en lentefeest materialen. Soms kun je er verdrietig van worden dat deze kern van het christelijk geloof zo weggemoffeld raakt in alle commercie.

Maar soms kun je ook de weg terug naar de kern vinden. Zo ontdekte ik deze week dat een van de vroegste paasei tradities uit de (christelijke) oosters orthodoxe kerk komt. Al honderden jaren worden daar met Pasen eieren rood geverfd, als symbool voor het bloed van Christus. De schil van het ei staat symbool voor de steen die voor het graf gerold was en bij het breken van het ei worden de gelovigen eraan herinnert dat de steen gebroken is en christus is opgestaan uit het graf.

Dus voor de komende jaren, steeds als u een paasei in handen krijgt, dan kunt u hieraan terugdenken en heeft u opeens het paasevangelie in een eierdopje! Het bloed heeft gevloeid, de grafsteen is gebroken, de Heer is waarlijk opgestaan!

Deel deze blog

Nieuwsbrief ontvangen

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van onze gemeente? Dat kan via onze nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor inschrijven door een mailtje te sturen naar wijkgemeentekrispijn@gmail.com.